Projector: DLP, LCD, LCOS, LED?

DLP-projector

De DLP techniek staat voor ‘Digital Light Processing' en is ontwikkeld door Texas Instruments. Een DLP projector beschikt over een chip met duizenden kleine spiegeltjes waarbij ieder spiegeltje staat voor één enkele pixel. Deze chip noemt men een DMD (Digital Micromirror Device), De spiegel kan naar het licht toe kantelen om licht door te laten, of de andere kant op kantelen om geen licht door te laten. Het licht gaat uiteindelijk door een ronddraaiend kleurenwiel dat in drie segmenten is verdeeld: de drie basiskleuren Rood-Groen-Blauw (RGB).

De nieuwere generatie DLP projectoren hebben 5 of 6 segments kleurenwiel. Hierdoor is het regenboog effect nauwelijk/niet meer zichtbaar. Daarnaast is de kleur getrouwheid hierdoor verbeterd.

Voordelen: Goedkopere lampen, geen onderhoud, hoger contrast, geen kans op inbranden panelen
Nadeel: Kans op regenboog effect (voornamelijk met oudere type projectoren)

LCD-projector

LCD staat voor Liquid Crystal Display. Een LCD paneel bestaat in feite uit kleine vloeibare kristallen. De LCD projectoren hebben drie LCD panelen, één voor elke basiskleur (Rood, Groen en blauw). Hiermee kunnen alle bestaande kleuren geprojecteerd worden. De pixels laten het licht van de lamp door om zo het beeld op het scherm te krijgen.

Voordelen: Kleur getrouw
Nadeel: Lampen zijn over algemeen duurder, opletten met onderhoud (regelmatig stoffilters schoonmaken)

LCOS-projector

LCOS staat voor Liquid Crystal On Silicon. Bij de LCoS techniek worden vloeibare kristallen aangebracht op een spiegelend oppervlak. Als de kristallen openen en sluiten, wordt meer of minder licht doorgelaten en gereflecteerd.
Voordeel van LCoS op DLP projectoren zijn onder andere het ontbreneken aan ongewenste effecten zoals de van DLP bekende "screen door effect" en het "rainbow effect".

Het grote voordeel van LCOS is dat er een veel hogere resolutie kan worden gecreëerd.
Er zijn verschillende varianten LCOS. Het is in eerste instantie ontworpen door JVC (D-ILA). Sony heeft later een andere LCOS variant bedacht, namelijk SXRD.

Voordelen: Hogere resoluties, Haarscherpe beelden
Nadeel: Alleen verkrijgbaar in het duurdere segment.

 

LED-projector

LED beamers maken gebruik van meerdere zeer felle LED's als lichtbron ipv de conventionele UHP (Ultra High Performance) lampen. LED's hebben nog niet de lichtopbrengst van conventionele lampen zoals UHP, maar zijn daarentegen zeer goedkoop, worden nauwelijks warm, nemen zeer weinig ruimte in en verbruiken zeer weinig stroom. Het grootste nadeel (de beperkte lichtopbrengst) is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Verder werken LED projectoren met DLP danwel LCDtechniek.

Voordeel: mileuvriendelijk, geen dure lamp nodig
Nadeel: lage(re) lichtopbrengst dan LCD en DLP projectoren.